Porady dotyczące użytkowania, konserwacji i czyszczenia mebli.

Każdy z mebli wykonanych specjalnie na wymiar jest niepowtarzalny. Meble różnią się kształtem, wielkością, materiałem z jakiego są wykonane, przeznaczeniem, wyposażeniem.

Podczas montażu dokładamy wszelkich starań aby meble zostały zamontowane z najwyższą starannością. Tak, aby służyły wiele lat ku uciesze ich właścicieli. Równie ważną rolę jak wykonanie, odgrywa sposób użytkownia i dbania o meble na wymiar.

Czyszczenie i konserwacja mebli

Poradnik użytkowania mebli na wymiar

 

Użytkowanie mebli na wymiar

Porady dotyczące użytkowania mebli

  1. Aby jak najdłużej cieszyć się naszymi meblami należy użytkować je zgodnie z ich przeznaczeniem.
  2. Pomieszczenia w których znajdują się meble powinny spełniać następujące warunki :

- wilgotność powietrza 40-70 % i temperatura powietrza 15-30°C,

- zabezpieczenie przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych

  1. Wewnętrzne, wysuwne elementy zabudowy z drzwiami suwanymi typu szuflady, wieszaki wysuwne czy półki na prowadnicach zawsze powinny być właściwie wsunięte, tak aby nie zahaczały o drzwi – może to bowiem spowodować wypadnięcie lub uszkodzenie skrzydeł drzwiowych, co tratowane jest jako uszkodzenie mechaniczne i nie podlega reklamacji. Należy również dbać o to aby przedmioty i odzież znajdujące się w szafie nie wystawały poza obręb półek . Może to powodować szkody jak powyżej.
  2. Zmiana obciążenia szafek przez przechowywanie różnej wagi przedmiotów wiąże się w niektórych przypadkach z potrzebą regulacji samych frontów lub zawieszenia całej szafki bądź uszkodzeniem systemów przesuwno-prowadzących.
  3. W celu zapewnienia właściwego działania systemów amortyzacji i samodociągu szuflad oraz amortyzacji domyku frontów, należy zamykać szuflady i fronty z odpowiednią siłą. Zamykanie szuflad i frontów ze zbyt dużą siłą powoduje ograniczone działanie mechanizmów, a w przypadku powtarzających się takich zdarzeń może spowodować ich zniszczenie. Drzwi nie posiadające funkcji autodomyków należy użytkować ze szczególną uwagą. Każda zabudowa z drzwiami suwanymi jest zaopatrzona w systemy zatrzymujące drzwi w danej pozycji lecz zbyt mocne i gwałtowne ich przesuwanie bądź zamknięcie może spowodować uszkodzenie profili, wypełnienia, systemu jezdnego, stoperów czy pozycjonerów. Szczególną uwagę należy wykazać przy frontach szklanych gdyż pomimo zabezpieczenia go folią ochronną na tylnej powierzchni szkło może ulec uszkodzeniu, pęknięciu i spowodować uszkodzenia ciała.
  4. W celu otwarcia drzwi łamanych (składanych) należy chwycić listę pionową na środku i ruchem do siebie pociągnąć nie używając dużej siły. Drzwi umieszczamy na boku (lewa lub prawa strona) a zamykając łapiemy za przeciwną stronę drzwi do kierunku otwierania, delikatnie dociskając środkowe listwy pionowe w kierunku wnętrza zabudowy.
  5. Drzwi podwieszane, szczególnie te, które nie posiadają toru prowadzącego dolnego, należy przesuwać ze szczególną ostrożnością gdyż brak prowadzenia dolnego wprawia drzwi w ruchy przód-tył poza ruchem lewo-prawo.
  6. Przy zamykaniu każdego rodzaju wymienionych drzwi należy zachować ostrożność aby nie przytrzasnąć lub nie zmiażdżyć palców dłoni, w miejscu gdzie drzwi dochodzą do ściany oraz nachodzą na siebie. Należy pamietac aby przed zamknięciem drzwi wszystkie elementy wystające z szafy zostały schowane, wszelkie elementy wysuwane z wnętrza zostały wsunięte tak aby umożliwić bezpieczne ich zamkniecie/zasunięcie.
  7. Powierzchnię mebli, a przede wszystkim fronty, które z reguły są wykonane z bardziej szlachetnego i mniej trwałego materiału niż pozostałe części mebli należy szczególnie chronić przed obiciem i porysowaniem.
  8. Szuflady należy obciążać równomiernie na całej powierzchni, nie należy opierać się o nie. Szczególnie należy unikać nadmiernego obciążenia szuflady blisko lub na samym froncie. W szufladach projektowanych do konkretnej zabudowy należy przechowywać rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem (np. w szafie ubraniowej w szufladzie przechowujemy części garderoby – bo do takich obciążeń została ona zaprojektowana a nie np. książki). Nie zastosowanie się do tego może spowodować może nadmierne obciążenie szuflady, a co za tym idzie jej uszkodzenie lub wypadnięcie z prowadnic.
  9. Nie należy opierać się ani poddawać obciążeniom drzwi meblowych oraz szafek wiszących.
  10. Szafki na buty i szafki o niewielkiej głębokości mocowane są dodatkowo do ściany aby zapewnić im stabilność. Należy jednakże unikać jednoczesnego otwierania wszystkich jej modułów. Może to spowodować niebezpieczne przeniesienie środka ciężkości szafki, a co za tym idzie jej oderwania od ściany i upadku.
  11. Należy dbać, aby śruby połączeń rozłącznych w meblach były dokręcone.
Użytkowanie mebli kuchennych

Porady dotyczące użytkowania mebli kuchennych

Aby długo cieszyć się swoją kuchnią należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek:

  1. Należy dbać aby meble nie były narażone na intensywne działanie wilgoci tj.:

- przy gotowaniu dbać o dostateczne wietrzenie, tak aby para wodna nie zbierała się na elementach meblowych

- zmywarkę otwierać dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia

- używać pochłaniacza pary

- unikać rozlewania wody. W przypadku wylania wody, szczególnie w okolicach połączeń blatów należy niezwłocznie usunąć wodę suchą szmatką. Należy dbać aby woda nie dostała się z tyłu blatu (od strony ściany) oraz nie zalała frontów. Może spowodować to spuchnięcie i wybrzuszenie blatu oraz odkształcenie frontów.

- nie stawiać ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Para wodna i wysoka temperatura po pewnym czasie spowodują opuchnięcie szafek i odkształcenie frontów.

  1. Na blaty (płyty robocze) absolutnie nie wolno stawiać gorących przedmiotów, garnków i naczyń, zwłaszcza bezpośrednio zdjętych z płyty grzewczej. Należy zawsze odkładać je na deskę lub podkładkę.
  2. Należy kroić na specjalnie przygotowanych do tego deskach kuchennych, zabezpieczających powierzchnię blatu przed bezpośrednim kontaktem z nożem. Krojenie na blacie kuchennym spowoduje pocięcie i porysowanie jego struktury.
  3. Sprzętów AGD należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Montowanie sprzętów w ciągu, pomiędzy poszczególnymi szafkami, jest możliwe wyłącznie jeśli posiada na to stosowny atest producenta.
  4. Aby po zamknięciu lodówki ponownie ją otworzyć należy odczekać minimum 1 minutę. Nie stosowanie tej reguły może spowodować wykrzywienie się frontów lub złamanie zaczepów łączących front z drzwiami lodówki.
Czyszczenie i konserwacja mebli na wymiar

Porady dotyczące konserwacji i czyszczenia mebli na wymiar

  1. Podczas czyszczenia i konserwacji frontów należy używać miękkich i suchych lub lekko wilgotnych tkanin oraz preparatów przystosowanych do konserwacji materiałów z jakich wykonane są fronty. Nie należy używać substancji, których nie znamy i nie jesteśmy pewni, że nie uszkodzą mebli.
  2. Elementy wykonane z płyty laminowanej (większa odporność na ścieranie) użytej w większości przypadków na korpus mebli najlepiej czyścić wilgotną tkaniną, a następnie wysuszyć przez wytarcie miękką, suchą tkaniną
  3. W zależności od tego z czego wykonane są fronty szaf można o nie dbać stosując do ich mycia środki przeznaczone do czyszczenia drewna, laminatu itp. Do czyszczenia frontów z płyt oraz płyt lakierowanych można używać płynu do szyb. Należy przy tym stosować go z umiarem i uważać z wilgocią przy płytach laminowanych i lakierowanych, ponieważ nadmierna wilgoć powoduje „puchnięcie” i odchodzenie warstwy laminatu czy nawet lakieru.
  4. Do czyszczenia mebli nie należy używać preparatów szorujących np. z granulkami, ponieważ mogą rysować powierzchnię mebli.
  5. Do odkurzania powierzchni wewnątrz szaf należy stosować nakładkę ze szczotką z miękkim włosiem, tak aby zapobiegać zarysowaniom.
  6. Należy minimum raz w tygodniu wycierać i odkurzać dolne tory, po których przesuwają się drzwi. Kurz oraz sierść zwierząt może zbijać się w większe kłęby i wkręcać w kółka, co znacznie utrudnia poruszanie się drzwi po prowadnicy i może doprowadzić do szybszego zużycia się elementów jezdnych.
Czyszczenie i konserwacja mebli kuchennych

Porady dotyczące konserwacji i czyszczenia mebli kuchennych

  1. Elementy wykonane z płyty laminowanej (większa odporność na ścieranie) użytej w większości przypadków na korpus mebli oraz blaty najlepiej czyścić wilgotną tkaniną, a następnie wysuszyć poprzez wytarcie miękką, suchą tkaniną.
  2. Należy używać wyłącznie łagodnych i rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących, które w swojej informacji o produkcie wyraźnie przeznaczone są do mebli kuchennych.
  3. Do czyszczenia używamy miękkiej szmatki lub gąbki. Nie używamy ścierek powodujących zarysowania.
  4. Zabrudzenia usuwamy tak szybko, jak to możliwe. Świeże plamy dają się zazwyczaj lżej i najczęściej w całości usunąć.
  5. W żadnym wypadku nie należy używać rozpuszczalników, proszków do czyszczenia lub gąbek do czyszczenia garnków, ponieważ zniszczą powierzchnię tak silnie, że przywrócenie jej do stanu pierwotnego będzie niemożliwe.
  6. Lakierowane powierzchnie drewniane należy czyścić ciepłą wodą z delikatnym środkiem czyszczącym średnio mokrą ścierką. Następnie powierzchnię dokładnie wytrzeć do sucha zgodnie z kierunkiem usłojenia. Przy silnych zabrudzeniach można użyć płynu do czyszczenia szyb. Dla bezpieczeństwa należy sprawdzić w niewidocznym miejscu, czy środek do czyszczenia szyb nie szkodzi powierzchni.
  7. Stal szlachetna -do normalnej konserwacji wystarcza zwykły płyn do mycia naczyń. Silne zabrudzenia i ślady po wodzie należy usuwać rozwodnionym środkiem do czyszczenia stali. Okucia, a w szczególności zawiasy raz w roku trzeba posmarować wazeliną techniczną.
  8. Powierzchnie aluminiowe należy czyścić wilgotną, miękką ścierką bez innych dodatków. Aby uniknąć śladów po wodzie, zaleca się powierzchnię wytrzeć do sucha. Przy silniejszych zabrudzeniach można wykorzystać środek do czyszczenia zmywarek albo płyn do mycia szyb.
  9. Sprzęt AGD czyścić należy zgodnie z instrukcją przekazaną przez producenta.

W razie jakichkolwiek dodatkowych wątpliwości zachęcamy do kontaktu. Odpowiemy na wszelkie pytania.